W obecnych czasach sporo osób zmaga się z przewlekłym kaszlem po jedzeniu, który może mieć dość zróżnicowane przyczyny. Warto dowiedzieć się nieco więcej na ten temat, a także zapoznać się z możliwością działania w tym zakresie.
Kaszel po jedzeniu
Kaszel jest dość uciążliwy, jednak pełni bardzo istotną funkcję w organizmie. Dzięki niemu możliwe jest usuwanie zanieczyszczeń z wnętrza organizmu. Przyczyny występowania kaszlu po jedzeniu mogą być dość zróżnicowane, jednak najczęściej taki stan rzeczy wiąże się bezpośrednio z toczącą się infekcją górnych lub dolnych dróg oddechowych. Jednak często zdarza się tak, że infekcja minie, a kaszel wciąż jest odczuwalny przez pacjenta, co może prowadzić do sporego dyskomfortu. Szczególną uwagę w tym przypadku warto zwrócić na kaszel po jedzeniu, który może w ogóle nie wiązać się z objawami przebytej infekcji. Przyczyny kaszlu po jedzeniu mogą być dość zróżnicowane. Mogą wiązać się na przykład z zachłystowym zapaleniem płuc, a także astmą.
Kaszel a refluks
Wśród możliwych przyczyn długotrwałego kaszlu po jedzeniu można wskazać między innymi cofanie się kwaśnej treści z żołądka. Dlatego kaszel po jedzeniu bardzo często występuje u pacjentów, którzy zmagają się z refluksem żołądkowo-przełykowym. Jednak w tym przypadku bardzo często pojawiają się również pewne dodatkowe objawy, które powinny skłonić pacjenta do dalszej diagnostyki. Wśród nich można wskazać między innymi zgagę, uczucie pieczenia w klatce piersiowej, a także występowanie nieprzyjemnego posmaku w ustach oraz nudności i odbijanie. Mogą się także pojawiać problemy z przełykaniem pokarmów.
Astma
Kolejną możliwą przyczyną ataków kaszlu po jedzeniu może być także astma. Astma najczęściej objawia się kaszlem napadowym i jest to jeden z jej najbardziej charakterystycznych objawów. Kaszel tego rodzaju najczęściej występuje po wysiłku fizycznym lub po kontakcie z zimnym powietrzem. Kaszel w astmie zazwyczaj nasila się rano oraz pod wieczór, jednak może pojawiać się także bezpośrednio po spożyciu posiłku. W niektórych pokarmach mogą znajdować się pewne substancje drażniące, które mogą mieć niekorzystny wpływ na stan dróg oddechowych. Kontakt z drażniącymi substancjami może spowodować występowanie napadowego kaszlu po jedzeniu.
Alergia
Kaszel po jedzeniu może występować także na skutek alergii. Jest to bardzo częste zjawisko, zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Kaszel w szczególności może się pojawiać jako konsekwencja alergii pokarmowej, czyli substancji drażniącej w spożytym wcześniej posiłku. Alergia najczęściej występuje we wczesnym dzieciństwie i może być na początku trudna do zdiagnozowania. Warto obserwować swoje objawy oraz na bieżąco sprawdzać, po jakich konkretnie produktach występuje napadowy kaszel. W przypadku określenia alergizujących produktów warto zdecydować się na ich wykluczenie ze swojego jadłospisu.
Zachłystowe zapalenie płuc
Kaszel po posiłkach może występować także w przebiegu takiego schorzenia jak zachłystowe zapalenie płuc. Choroba ta rozwija się najczęściej, gdy do płuc dostaną się z jakiegoś powodu fragmenty pokarmu i nie zostaną stamtąd usunięte. Zachłystowe zapalenie płuc objawia się mokrym kaszlem po posiłku, a także bólem odczuwanym w klatce piersiowej. Oprócz tego w przebiegu choroby może się pojawiać u pacjenta gorączka, a także duszności oraz zwiększone wydzielanie się śliny. W takim przypadku warto skonsultować się z lekarzem oraz wdrożyć odpowiednie leczenie.
Co robić?
Wielu pacjentów zastanawia się, co powinno się zrobić, gdy po spożywaniu posiłków pojawia się u nich kaszel. Długotrwała sytuacja powinna skłaniać pacjenta do wizyty u lekarza oraz skonsultowania z nim wszystkich swoich dolegliwości oraz problemów zdrowotnych. Dzięki wywiadowi oraz wykonaniu podstawowych badań możliwe będzie postawienie przez lekarza odpowiedniej diagnozy, a także wdrożenie niezbędnego leczenia. Lekarz może wdrożyć na przykład leczenie przeciw refluksowi żołądkowo-przełykowemu lub astmie. Sprawi to, że uporczywe objawy kaszlu po jedzeniu mogą zostać w znaczący sposób ograniczone.