najwyzszajakosczycia.pl

Blog tematyczny o finansach, zdrowiu i zakupach.

Zakupy

Jakie garnki kupić, tak aby służyły nam latami?

Jakie garnki kupić, tak aby służyły nam latami?

Na rynku dostępne są różnego rodzaju garnki. Wybór ich ma istotne znaczenie na nasz komfort gotowania oraz samą jakość produktów, jakie uda nam się przyrządzić. Zdajemy sobie sprawę, że amatorzy gotowania jak i ci którzy nie mieli nigdy z tym do czynienia, mogą stanąć przed niełatwym zadaniem, aby dobrać właściwe naczynie. W tym artykule podpowiemy jakie garnki kupić, tak aby nie żałować swojego zakupu. Przybliżymy kwestię materiałów jak i innych kwestii na które powinniśmy zwracać uwagę. Mamy nadzieję, że po przeczytaniu artykułu, temat ten będzie znacznie prostszy i zrozumiały.

Na co zwracać uwagę wybierając garnki?

Udając się na zakupy w celu znalezienia najlepszego garnku do gotowania, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Przede wszystkim, jest to dostosowanie do rodzaju kuchenki. Inne garnki sprawdzą się przy kuchence indukcyjnej a inne przy gazowej. Jeżeli chcesz sprawdzić, czy masz do czynienia z odpowiednim naczyniem, spróbuj przyłożyć do niego magnes. Jeżeli przycią, oznacza to, że trafiłeś na dobry produkt do kuchenki indukcyjnej. W przeciwnym wypadku nie uda ci się w nim ugotować posiłku.

Kolejną kwestią jest grubość dna. Im jest ono grubsze, tym lepiej. Szczególnie warto zwrócić na to uwagę w przypadku garnków indukcyjnych. Na plus byłoby gdyby dno garnka składałoby się z naprzemiennych warstw materiałów, które dobrze przewodzą ciepło. Królami są tutaj miedź i aluminium. Zaleca się, aby minimalna liczba warstw wynosiła tutaj 3. W sklepach można trafić również i na takie garnki, które mają w okolicy aż 10 warstw.

garnki

Nie można również nie wspomnieć o reakcjach chemicznych, w które mogą wchodzić garnki w połączeniu z żywnością. Przykładowo garnki aluminiowe nie powinny być używane do przechowywania kwaśnych potraw. W ten sposób nabiorą one metalicznego posmaku, którego zapewne chcielibyśmy uniknąć. Podobnie jest również w przypadku garnków żeliwnych. Szukając więc bezpiecznego garnka, możemy postawić na przykład na te ze stali nierdzewnej czy też miedziane lub ceramiczne. Nie powinny zachodzić tutaj żadne reakcje z pożywieniem. 

Jakie garnki wybrać – dostępne materiały

Jak wcześniej wspomniano, materiał z jakiego zostanie wykonany garnek, ma spore znaczenie. Na rynku mamy dostępne:

  • garnki aluminiowe
  • garnki ze stali nierdzewnej
  • garnki ceramiczne
  • garnki miedziane
  • garnki żeliwne 
  • garnki ze szkła

Technologia idzie do przodu, więc nie powinniśmy się dziwić, jeżeli za jakiś czas pojawią się nowe jeszcze bardziej zaskakujące materiały na garnki. Najpopularniejsze z powyższej listy są zdecydowanie garnki ze stali nierdzewnej i to im powinniśmy spróbować zaufać w każdym przypadku. Warto również zwrócić uwagę na garnki ceramiczne. Są one równie bezpieczne a dodatkowo na patelniach wykonanych z ceramiki możemy przygotować jedzenie przy użyciu małej ilości tłuszczu. Ciekawym rozwiązaniem stały się garnki szklane, które na pewno spodobają się alergikom. Potrawy,które zostaną w nich przygotowane, mają naturalny smak i aromat.

garnek jaki kupić

Jaką powłoka garnka poradzi sobie najlepiej?

Powłoka garnków to kolejny element na który koniecznie powinniśmy zwrócić uwagę. Na rynku mamy dostępne garnki z powłoką teflonową, marmurową oraz tytanową. Te pierwsze z nich mogą na pewno budzić wiele kontrowersji. Spowodowane jest to substancją PFOA którą do roku 2013 wykorzystywano do produkcji teflonu. Do jej zalet jednak należy między innymi to, że nie jest trudna w czyszczeniu oraz nie wymaga dużej ilości tłuszczu, aby przygotować posiłek.

Jakie garnki kupić, tak aby były bezpieczne? Idealną alternatywą dla garnków z teflonu będą te z marmuru. Są one wolne od szkodliwych substancji więc mamy pewność, że posiłki na nich przyrządzone będą naprawdę zdrowe. Warto zwrócić również uwagę na garnki z powłokom tytanową. Sprawdzą się one idealnie przy przygotowaniu posiłków różnego rodzaju. Tytan nie wydziela substancji, które mogłyby zaszkodzić naszemu zdrowiu. Ich największą wadą jest wysoka cena. Poza tym niektóre modele nie ważą mało, co może być nieco problematyczne w trakcie gotowania.

Udostępnij