Dokuczliwa zgaga

Zgaga jest dość powszechną dolegliwością. Nieleczona może prowadzić do nieprzyjemnych powikłań: podrażnienia przełyku, powstania owrzodzenia, krwawień, a nawet skomplikowanych chorób przełyku. Można się jej pozbyć, a tym samym poprawić samopoczucie oraz uniknąć po- wikłań dzięki zmianie nawyków żywieniowych. Objawy zgagi najczęściej pojawiają się po obfitym posiłku, bogatym w tłuszcz lub cukier, po pochyleniu się lub dźwignięciu cię- żaru. Ból nasila się przy noszeniu obcisłego ubrania w talii.

Dlaczego tak dokucza?
Przyczyną tej dolegliwości jest zrzucanie do przełyku treści żołądkowej, zawierającej między innymi żrący, drażniący przełyk kwas solny i enzym trawiący (pepsynę). Zgaga pojawia się często w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz nadkwaśności, ale nie zawsze jest z nimi powiązana. Bywa, że dokucza również kobietom w drugiej połowie ciąży i w tym przypadku dolegliwości po porodzie mijają bez śladu.

Jak unikać zgagi?
Spożywane pokarmy w różny sposób wpływają na na pięcie dolnego zwieracza przełyku, jak również na wydzielanie kwasów żołądkowych. Napoje alkoholowe, podobnie tłuszcze, czekolada, napoje gazowane i papierosy, powodują zmniejszenie napięcia zwieracza i spowalniają opróżnianie żołądka, a więc sprzyjają zgadze. Ponadto alkohol, kawa i słodkie napoje zwiększają wydzielanie kwasów. Z kolei produkty mocno kwaśne oraz ostre przyprawy potęgują odczuwanie bólu w podrażnionym przełyku.


Justyna Marszałkowska dietetyk medyczny, Centrum Dietetyczne ProLinea
Prezentowane przepisy pochodzą z autorskiego zbioru Karola Okrasy.